
Selamlar,
Bugün sizlerle spring beanlarımızı yönetmek için @RequestMapping, @Autowired, @Transactional, @Service, @Controller, @Component, @Repository anotasyonlarına bir göz atacağız.
1- @RequestMapping
Bu anotasyon bulunduğu beanımızdaki metodu yada tüm beani map etmektedir. Gelen HTTP isteğe karşılık gelen ilgili metod RequestMapping tarafından çalıştırılması sağlanmaktadır.

Metodumuzu tanımladığımız zaman Http 'den gelen url localhost:8080/anasayfa/index adresi olmalıdır. Bu adresten gelen istek doğrultusunda metodumuz çalışmaktadır.
2- @Autowired
Bu anotasyon sayesinde bir bean içindeki değerleri başka bean içerisine değerlerini koruyarak enjekte edebilirsiniz. Bir değişken, setter yada yapılandırıcı metod üzerinde kullanabilmekteyiz.

3- @Transactional
Spring projesinde kod içerisinde herhangi bir hata olduğu zaman bu anotasyon otomotik olarak rollback işlemi yapar. Fakat rollback işlemi unchecked exceptionlar için geçerlidir. Yani eğer geliştirici kod içerisinde kendisi bir hatayı handle etmiş ise rollback yapmıyor ve işleme devam ediyor.

4- @Service
Bir beaninin business katmanında çalışacak bir bean olduğunu belirtiyoruz.
Java EE’deki Business Service Facade işlevine karşılık gelmektedir.

5- @Controller
Spirng Mvc sınıflarında kullanılmaktadır.

6- @Component
Oluşturduğumuz beanimizin bir spring bean’i olduğunu ve spring container tarafından bu anotasyon ile işaretlemiş bean spring tarafından yönetilir. Bu anotasyonun bulunması için Spring konfigürasyon dosyamızda belirteceğimiz;

Böylece beanın bir spring bean olduğunu göstermiş olduk.
7- @Repository
Spring 2.0 ile Spring dünyasına girmiştir. Database ile ilgili işlemleri yaptığımız Dao katmanındaki class’ların tepesinde kullanırız. Bu annotation @Component’in özelleştirilmiş hali olarak düşünebiliriz.

Kolay Gelsin.
SERHAT ŞOS
0 yorum:
Yorum Gönder